Grand Lexis, PD

29 Sept 2013 is our 1st anniversary.alhamdulillah..setahun berkahwin, bakal dikurniakan seorang cahaya mata, insyaAllah..=) saya bersyukur kerana dapat suami yg sangat memahami, bertolak ansur, rajin menolong kerja rumah n sentiasa nasihat sy supaya jadi lebih positive..

After fikir2 nak celebrate kat mane, kitorg decide nak pergi hotel yg ade jacuzzi or ade private swimming pool.dengan perut yang semakin berat ni, rase mcm nak berendam dlm air lama2..hahaaa..dats y kitorg decide utk pergi Grand Lexis PD sbb ade private swimming pool hehe =)

Bilik die tak besar sgt, but just nice utk 2 org..bilik air die attach dgn pintu ke swimming pool..n dari bilik pun ade entrance ke swimming pool jugak! Best! Boleh terjun bile2 mase kite nak.hehe

20131026-161554.jpg

20131026-161634.jpg

20131026-161715.jpg
Ni mini kitchen die..ade microwave n pinggan mangkuk with cutlery sekali..

20131026-161828.jpg
Dekat tepi katil ade view air laut through this transparent mirror.sy takleh tgk lame2..rase gayat pun ade.hahaaa

20131026-162023.jpg
Gambar ni pulak amek mase kat atas buggy car mase on the way ke bilik kitorg..so goyang2 sikit

Overall servis puas hati, bilik bersih n paling penting swimming pool die best.kalau boleh nak rendam lame2 lagi tapi kesian si kecik kat dalam perut ni sejuk pulak nanti.hihii..

Jagung bakar homemade

Malam ni bosan coz sorang2 kat rumah..husband g main futsal, confirm balik lambat..perut dah lapa..nak makan nasik tapi takut xleh control.kelmarin g check up baby, doctor dah kasi warning jgn naik berat bnyk sgt sbb naik almost 1kilo per week – by right setengah kilo je per week.hehe..so skarang makan kene berjage2..

Jadi, ive decided to have jagung for dinner (hopefully boleh tahan sampai tgh malam) hahaaa..dah boring makan jagung rebus, so sy decide buat jagung bakar.mule2 ingat nak gune oven, tapi tibe2 teringat ade pemanggang ajaib avon!

20130921-214128.jpg

Sy sapu jagung dengan butter n taburkan sedikit garam n grill kan kat dalam pemanggang ajaib =)

20130921-214236.jpg

Tapi make sure tutup, supaya jagung masak sepenuhnya..n hasilnye sedap! Dah memang suke jagung, makan la camne pun tetap sedap kannn…habis licin n kenyang!! Yummehhhhh!!!

Mini Pavlova

Hari ni 1st attempt buat mini pavlova..belasah je follow resipi kat dalam internet..lepas survey2 resipi, semua lebih kurang je..so follow resipi ikot suke..hahaaa…setelah try2 buat, ini lah hasilnye…

Tadaaaaaaa

20130921-173703.jpg

20130921-173724.jpg

Haaa..rupe not bad (puji diri sendiri)..hahaa! Tapi bile makan, texture die jadi cam liat2..tak manis sgt pavlova ni, just nice je rase die..tapi cume texture die pelik sikit..rase macam gule kapas beli kat funfair tu.hahaaaa!! Tapi boleh laa..1st attempt pun boleh la tahan..husband pon ckp not bad..so terime jela kan, dah siap pon.hahaaa…tapi rasenye next time nak lebihkan sikit tepung jagung..tapi xtaula next time tu bile.haha! =p

Pregnancy Pillow

Ape tu pregnancy pillow?

Haaaa..setahu saya pregnancy pillow sesuai utk digunakan semasa mengandung dan juga untuk menyusukan bayi. Currently im looking for a comfortable pillow with reasonable price. Sbb susah nak cari kat mall pillow ni, yang selalu jumpe nursing pillow je..pergi mom & baby expo pun nursing pillow je ade. So sy decide utk cari kat internet je..Below are the list of pregnancy pillow yang sy jumpe so far…

Geboo Pregnancy Pillow

Ni corak favourite sy.. =)

Ni corak favourite sy.. =)

Price: RM240

Material: English Cotton

Infill: Polyster wool

Sarung boleh dibuka dan dibasuh & terdapat dalam pelbagai corak dan warna

The Baby Store

a) Ultra Comfort Pregnancy Pillow

Pink will always be my fav =)

Pink will always be my fav =)

Price: RM390

Material: 100% cotton

Infill: Polyester fibre

Color: Pink & Blue

b) Total Body Pregnancy Pillow

Yang ni nampak comfy sgt kan...

Yang ni nampak comfy sgt kan…

Price: RM290

Material: 100% cotton

Infill: Polyester fibre

Color: Pink, Blue and Green

Removable & washable cover

c) Pregnancy Sleep Positioner

Yang ni pulak tak boleh gune balik as nursing pillow, tapi very handy coz senang bawak if nak travel

Yang ni pulak tak boleh gune balik as nursing pillow, tapi very handy coz senang bawak if nak travel

Price: RM190

Material: 100% cotton

Infill: Polyester fibre

Color: Pink, Blue and Green

Adjustable, machine wash & dryable

Ultimate Body Pillow

This one looks very handy and price is reasonable

This one looks very handy and price is reasonable

Price: RM220

Material: 100% cotton

Infill: Microbeads

Variety of colours and design. Cover is washable and handy. Tiny opening at the pillow to refill the beads.

Sofea Suhaimi (Maternity Pillow)

Price reasonable sgt

Price reasonable sgt

Price: RM165 – RM245 (Harga berbeza mengikut kualiti kain)

Material: English Cotton

Infill: Tak pasti

Variety of colours and design, cover is washable.

OK…so it’s time to decide! =D

Rental of wedding items

After almost setahun kawen, sy telah decide utk sewakan barang2 yg digunakan masa wedding kitorg dulu, basically dulang hantaran, tepak sirih dan barang2 queen anne.

Gambar n harga barang2 boleh tgk dkat tab Rental Items kat atas tu…hehe

Ayam Halia Pedas dan Kailan Ikan Masin

Entah kenape malam tadi tibe2 rajin nak masak..sejak pregnant ni, dah jarang masak sendiri.n balik kerja pun malam..tak smpat nak masak.jadi terpakse la beli..husband pon balik lewat, so takde pressure la nak masak..slow n steady je..hahahaa.masak2 sambil tgk konsert prelude AF 2013 giteww…hehe

Anyway, menu malam tadi adelah ayam masak halia cili padi dengan kailan ikan masin.

Tadaaaaaaa!!

20130907-114345.jpg

20130907-114359.jpg

Resipi ayam masak halia cili padi (makan 2/3 org)
Bahan-bahan
6 ketul ayam
6cm halia dihiris halus
1labu bawang besar
4ulas bawang putih
7biji cili padi dihiris
1sudu kecil lada hitam
1sudu besar sos tiram
1sudu besar tepung jagung
Sebiji tomato
Sedikit daun sup untuk hiasan

Cara-cara
1.Gorengkan ayam separuh masak dan angkat
2. Goreng halia sehingga garing, dan asingkan
3. Tumis bawang besar dan bawang putih, kemudian masukkan sos tiram, lada hitam, cili padi dan sedikit air
4. Masukkan ayam dan halia yang digoreng tadi, tutup kuali dan reneh sehingga ayam masak
5. Setelah ayam masak, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dgn air untuk pekatkan kuah
6. Kemudian, taburkan tomato dan daun sup.

ok! Dah sedia utk dihidang =)

Mini open house

We only manage to do mini open house mase 1st Sept last week since every weekend mesti busy. Since it was a very last minute decision, we decide to cook ourselves je..

Menu:
Laksa Johor
Soto
Choc Moist Cake
Air orange

Simple je kan..hehe.sbb masak sndiri takleh la nak masak macam2.itupon pinggang dah sakit berdiri lame.nak siapkan soto punye pasal, sampai tidur pkul 5 pagi.gile ahhh…tapi the next morning, still kene bgn awal sbb nak tlg my mother in law buat laksa johor pulak.bayangkan betapa penatnye ibu mengandung ni.hahaaaa.demi open house, ape ape pon boley…..hehe.

Basically, open house ni buat kecik2 je.jemputan pon tak ramai.dalam 30 org je..jemput kawan ofis n yg rapat2 sahaje..reason: sbb dapur tak ckup besar utk masak dalam kuantiti yg banyak.hahaaaa…logic tak alasan tu?

Ni gambar2 time preparation..gambar makanan yg dah siap tak smpat amek since busy sgt melayan tetamu.bayangkan siap masak pkul 1pm pastu trus ade org dtg.hahahaaa…

20130906-173231.jpg

20130906-173243.jpg
Yg ni begedil 1st time buat n surprisingly semua org suke!! Yippeeeee!!

20130906-173337.jpg
Ni choc moist cake dibuat oleh my sisters.sdap gile!!

20130906-173436.jpg

20130906-173447.jpg
Ni semua my friend from EY.miss them.terlupe nak amek gamba dgn ofismate HP.

5 months

Being 5 months pregnant, tak suke minum susu..so akibatnye, sakit blakang yg teramat sangat..sangat tak comfortable.tapi bile rase baby gerak2, rase hilang semua sakit and tak sabar nak tunggu baby keluar..

Mase 4 months check up hari tu, trus dapat tau jantina baby..walaupon doktor tunjuk kat kitorg (me n husband) but both of us blur, tak nampak pon.hahahhaaaaa..sbb tu la kitorg ni accountant kot..nampak nombor je kan =p

As i have experienced a miscarriage early this year, skarang ni jadi fobia, perut sakit sikit je risau.trus rase nak g jmpe doktor check.

Thanks to my husband slalu melayan kerenah bini die yang suke risau tak tentu pasal ni..haha.thanks jugak sbb slalu melayan rengekan2 diriku yang extra mengada and nak kan extra attention from him.hihi.tapi he is lucky coz i takde la mengidam pelik2..mengidam buah2an tempatan je..so tak susah pon die nak belikan.hahahaa

Anyway, this is a whole new experience for me.skarang tgh save duit and menahan diri dari shopping.so that i can spend more for my baby nanti.hehe..bayangkan dah 5 months, baju dah tak muat, the only baju yg muat hanyalah baju kurung.jadi hari2 lah aku pakai baju kurung g opis.dah la tak banyak, dok recycle yg same je.hahahahaaa..tgu la next month baru nak g cari baju for maternity.tu pon nak cari yang boleh pakai balik aftr deliver nanti.hehe..nak save money nye pasal..ape2 pon boley……

Ni je lah bebelan buat mase ni..will talk more later!

20130903-130804.jpg

Alam perkahwinan

Dalam tak sedar, kitorg dah kahwin almost 6 months plus..n dah 6 bulan+++ jugak sy tak update blog ni..after kahwin, busy dgn benda2 lain, terlupe pasal nak update blog ni..sy rase sgt bertuah sbb dapat suami yg sangat memahami n sgt rajin melayan kerenah isteri die ni.hahaaaaa….bnyk bende baru yg sy belajar especially on responsibility as a wife..

dulu2 sebelum kahwin ade terfikir, takkan la balik kerje nak masak, kan penat..tapi lepas kahwin ni, automatically mindset tu dah tukar, tibe2 perasaan ni excited je nak masak utk suami (walaupon tak berape nak sedap..hahahah! =P)..bile dapat masak utk die, rase happy walaupun penat.sbb happy bile tgk die happy (ape aku bebel ni?haha)

lepas kahwin, sy dapat kenal family belah suami lebih dekat, n rase seronok bile my family members bertambah banyak!ade bnyk uncle n auntie n cousins and yg paling best, anak2 buah yg sangat comel! =) kepade B2B kat luar tu, jgn rase nervous nak bergaul dgn family baru kite tu nanti, anggap diorg mcm family kite..yelah, mase berkawan dgn bakal suami, tak ada bnyk masa terluang nak mengenali keluarga belah lelaki..jadi, ni la masenye!hehe =)

 

DSC_6186

Gambar ni time tunang dulu..31 Dec 2011 =)

Selamat Hari Raya!

Di pagi hari raya…

Our family normal routine..bgn pagi masak2 or makan ape yg patut dulu..

Sesi bermaaf maafan sudah mesti dan solat hari raya aidilfitri

After that, visit saudara mara..

Selamat Hari Raya!! =D =D